Interview met een ooievaar uit het Oldenelerpark

Allereerst mijn medeleven met uw soortgenoten in Griekenland. Het moet een verschrikking zijn om hele zwermen in rook op te zien gaan.

Dank u wel. Ja het is niet best met de wereld gesteld. Wij overzien tijdens onze trektochten al decennia lang dat het klimaat verandert. De wereld raakt overbevolkt en wij moeten steeds vaker uitwijken naar lichtmasten langs de snelweg. Laatst nog belde mijn neefje, die was midden op de A50 gestrand omdat een mobiel netwerk zijn navigatie verstoorde. Dat zijn schrijnende dingen voor de toekomstige generaties.

De afgelopen jaren is het aanzienlijk drukker geworden in het Oldenelerpark. Wat zijn voor u de grootste veranderingen?

De rust is wel een beetje weg. Het voelt nu meer als een kindercamping dan een natuur kampeerplaats. Tien jaar geleden kwam ik soms weken lang geen ander koppel tegen. En nu Staatsbosbeheer de paalkampeerplekken definitief heeft gesloten wordt het er niet veel beter op. Overlast van hangjeugd en andere groepen is de laatste jaren te groot geworden. Om maar niet te spreken over de bemoeienis van de gemeente. Dat ze de IJsselcentrale hebben gesloopt is een grote vergissing…

U woont op een schitterende plek, wat zijn de voordelen van deze woonomgeving?

Zwolle-Zuid is een gemoedelijke plek. Er is veel groen als je goed kijkt. Hier in het park hebben we daarover natuurlijk geen klagen. Verder zijn de mensen op zich zelf vriendelijk. Er zijn voldoende faciliteiten maar ik mis hier en daar wat kleur in de wijk. De cultuur in Zuid is aan zet om op te bloeien, de bewoners zijn aan zet. De onverwachte ontmoeting met ruimdenkende personen is een verademing. Ik heb jaren meegedaan aan het debat rondom gebiedsontwikkeling maar dat is op zijn zachtst gezegd kansloos. Ontwikkelen doe je van binnenuit. En dat is fijn, er is meer dan genoeg potentie. Ik ben blij dat ik niet in de binnenstad woon. Niks ten nadele van het centrum hoor, maar ik wil daar niet dood gevonden worden.

Heeft u aanbevelingen voor de wijk en de bewoners?

Ik vind dat je de plek waar je woont moet koesteren. Jij bent uiteindelijk samen met je omgeving degene die er iets van maakt. Daar kun je zowel op een actieve als passieve manier je bijdrage aan leveren. Maar het is gebruikelijk om je leefomgeving toe te eigenen. Dat zie ik op individueel vlak wel bijna overal, maar echt samen voelt het soms niet. Zoek contact met je omgeving en blijf met elkaar in gesprek. Dan kunnen er waardevolle dingen ontstaat.

Tot slot, bent u bereidt om vragen van bewoners te beantwoorden?

Als u mij treft wil ik u altijd te woord staan, maakt niet uit op welk tijdstip. Maar voor het gemak kunt u mij ook bereiken via de gebruikelijke kanalen en via de website www.vliegnaarzuid.nl.


@