WORKSHOPS

FOTOGRAFIE

door: Gerlinde Schrijver

De omgeving van je huis, straat, wijk, bekijk je niet meer zo goed. Het is zoals het is en je staat niet meer stil bij die grappige blauwe tuinkabouter bij je buren in de tuin, die mooie metershoge schutting of dat lelijke bloemenperkje. Om met een frisse blik opnieuw naar je eigen omgeving te kijken, word je uitgedaagd om mee te doen met fotografie workshops gegeven door Gerlinde Schrijver. Iedereen met een eigen camera of telefoon/tablet met camera functie, kan meedoen.

Bij vragen is er altijd een fotograaf aanwezig in de Stadkamer Zuid om je verder op weg te helpen. Op een afgesproken tijdstip komen we weer bij elkaar om je beste foto te printen en op te hangen. Samen bespreken we dan de gemaakte foto’s.
Na de workshop kijk je nooit meer hetzelfde naar je eigen omgeving. Er valt nog een wereld te ontdekken in Zuid.

WORKSHOP FOTOGRAFIE – Zuid in het klein

In het eerste deel van de workshop bespreken we wat we gaan doen aan de hand van een aantal bekende foto’s: door de ogen van miniatuur mensen de wereld bekijken. Hoe werken verhoudingen in een foto en hoe maak je een realistische scène? Je leert hoe je kunt werken met licht, compositie en standpunt, om het mooiste effect te krijgen.

In het tweede deel van de workshop ga je samen of alleen op stap om in de wijk foto’s te maken van de miniaturen.

POP-UP-POP

door: Tineke Puyenbroek

Als aanvulling op de wijkmaquette maken we een pop-up-pop. Zoals de maquette staat voor de wijk met gebouwen, straten, huizen, water, groen en alle infrastructuur zo staat de mascotte voor de bewoners van de wijk.

Er wordt een levensgrote pop gemaakt van stof. De pop wordt robuust, zacht en flexibel. Het kan in allerlei vormen gebogen worden en liggen, zitten, leunen, vooroverbuigen en hangen.

De pop wordt aangekleed met een huid en van top tot teen bedekt met een patchwork/lapjespatroon, gemaakt van lapjes textiel van de bewoners. De pop krijgt geen gezicht en is ook niet een man of een vrouw. De identiteit wordt gevormd door het lapjespatroon. De huid/buitenhoes krijgt een rits en kan dus net als een kussenhoes gereinigd worden.

We vragen bewoners, van jong tot oud, om lapjes aan te dragen, waar een verhaal of een herinnering aan zit. Denk bijvoorbeeld aan een stuk van een voetbalshirt, een rompertje, een stuk uit een carnavalskostuum of uit een bruidsjurk.

In workshops op diverse locaties in de wijk kunnen wijkbewoners de lapjes op de huid van de pop naaien en ondertussen hun verhaal vertellen en hun herinneringen ophalen. De workshops worden georganiseerd in de bibliotheek, in het wijkcentrum en eventueel op andere locaties zoals woonvormen, scholen, etc. De workshops en de POP-UP-POP zijn in handen van Tineke Puyenbroek.

Als de pop af is kan hij gaan reizen door de wijk. De pop kan met een boek in de handen in de bibliotheek plaatsnemen of aanschuiven bij een buurtkamer, maar ook een zaterdagmiddag in de voetbalkantine aan de bar zitten.

De mooiste verhalen willen we verzamelen en met fotomateriaal verwerken tot een document dat bij de pop hoort.

Zeg het maar.’ zei ze.

‘Ik voel me zo’n grijze massa. Anoniem, nietszeggend, of ik er niet toe doe.’
‘Ik wou dat ik iets had van een spelend jongetje of een mooie jonge vrouw of een voetballer, een politieagent… ‘
‘Ik wou dat ik me ergens thuis voelde, in een wijk, een straat. Waar mensen mij groeten en mijn naam kennen. Maar ik heb niet eens een naam,’ zei ik.

‘Daar kunnen we wel iets aan doen.’ zei ze. ‘Maar ik denk dat we hulp nodig hebben.’

KNIPGEDICHTEN

door: Jehudi van Dijk

Een jaar geleden ben ik begonnen met het maken van gedichten. Ik schrijf ze niet, maar ik knip en plak ze uit elkaar. De gedichten bestaan uit zinsneden uit oude boeken. Inmiddels heb ik bakken vol met losse woorden en zinsneden en gedurende het wijkmaquetteproject kun je mij op vaste tijden vinden in de Stadkamer. Daar kun je samen met mij, of alleen werken aan jouw gedicht waarin je iets vertelt over jouw plek in de wijk, de wereld, of mischien iets heel anders waarvan jij vindt dat het gezegd moet worden.
Doordat je de woorden zelf niet hoeft te verzinnen, maar op een bultje voor je neus liggen, lijkt het dichten een beetje op het maken van een legpuzzel. Je speelt met de woorden en je knipt en plakt nieuwe, vaak gekke verrassende tekstjes in elkaar, die je uit je hoofd nooit had kunnen bedenken.

Misschien maak je wel geen gedicht, maar een slogan, of een nieuw spreekwoord of gezegde. Alles kan. Alles mag. En ik help je er bij. Uiteindelijk krijgt het door jou gemaakte werk een plek in de wijkmaquette: Als piepkleine poster, als bord aan een muur, als reclametekst op een piepklein autootje. Ook dat kunnen we allemaal nog verzinnen.

Ik hoop dat je een keertje aanschuift!

ACHTERGROND SCHILDEREN

door: Tamme de Boer

De workshop achtergrond schilderen vond plaats op zaterdag 21 augustus. De uiterwaarden en het stadsdeel Zwolle-Zuid waren het uitgangspunt voor wat er geschilderd werd. Iedereen mocht meedoen en een stukje voor zijn rekening nemen. De achtergronden zullen op een later moment worden verwerkt in de maquette.


@